Japonezii sunt o națiune longevivă și arată extrem de bine chiar și la vârste înaintate. Se pot lăuda cu o sănătate de fier dar cărui fapt se datorează toate acestea? Un factor principal este alimentația echilibrată.
Un gastroenterolog japonez ne atrage atenția: ”Nu mai înghițiți tone de pastile. Pentru o sănătate de fier aveți nevoie de cu totul altceva.” – Hiromi Shinya
H. Shrinya este un renumit doctor japonez cu peste 40 de ani de experiență iar lucrările sale sunt dedicate principiilor alimentației corecte. Gastroenterologul a întocmit un întreg program de nutriție care este folosit chiar și de unele celebrități. Doctorul japonez spune că vă puteți restabili starea de sănătate fără nici un medicament, doar prin simplul fapt de a revedea modul în care vă alimentați și prin schimbările necesare.
Recomandările medicului japonez
Primul pas spre refacerea organismului este renunțarea la obiceiurile proaste. Medicul susține că întrebuințarea în alimentație a produselor de origine animală influențează negativ starea de sănătate. În această listă neagră sunt incluse și produsele lactate întrucât conțin grăsimi oxidate care, odată ce intră în intestine, sporesc numărul bacteriilor dăunătoare. Acest fapt duce la formarea toxinelor și a radicalilor liberi care pot provoca boli grave precum diabet sau cancer.
Medicul nu spune că trebuie să renunțăm definitiv la carne. Spune doar că este mult mai important să stabilim un raport corect al alimentelor din meniul nostru zilnic. Ne recomandă să echilibrăm alimentația în așa fel încât carnea să nu constituie mai mult de 10-15% iar produselor de origine vegetală să le revină cam 90%.
Raportul optim al alimentelor din meniul zilnic
Cereale – 50%
Cerealele trebuie să fie prezente întrucât conțin fibre și multe microelemente necesare organismului nostru. Pentru a beneficia la maxim de nutrieții din cereale, este bine ca acestea să fie consumate în forma lor brută (cereale integrale).
Fructe și legume – 30-40%
Fructele și legumele sunt surse importante de fibre, vitamine și microelemente, indispensabile organismului uman. Se recomandă să fie consumate proaspete pentru că procesarea termică reduce semnificativ cantitatea de vitamine.
Carnea – 10-15%
Organismul nostru consumă mult prea multă energie pentru a digera carnea. Aceasta este motivul pentru care cărnii îi este atribuit un procent atât de mic în meniul zilnic. Mai mult, consumul de carne duce la îmbătrânirea prematură a corpului, explică medicul japonez. El recomandă să înlocuim carnea cu peștele, care conține mai multe elemente benefice și se digeră mult mai repede. Există o schemă simplă care ajută la calcularea cantității necesare de carne sau de pește pe zi: pentru fiecare kilogram al masei corporale este nevoie de 1 gram de produs proteic.
La fel de important, spune medicul, este renunțarea la produsele lactate și alimentele grase (maioneza, margarina) pentru că acestea nu sunt deloc benefice și pot chiar să contribuie la dezvoltarea diferitelor boli. Mai mult, medicul nu recomandă nici mâncatul pe fugă pentru că orice mâncare trebuie mestecată bine. Dacă mâncarea este mestecată suficient de bine, organismul va digera mult mai ușor alimentele consumate și în plus de asta, vom mânca mult mai puțin.
Consumul de apă ocupă un loc de onoare în programul de nutriție al medicului japonez. Recomandă consumul doar a apei arteziene: nu din ceainic și cu atât mai puțin de la robinet. Este obligatoriu consumul de apă dimineața, înainte de micul dejun și este foarte important respectarea micului dejun. Masa de dimineața contribuie la secreția bilei care s-a acumulat peste noapte.
Hiromi Shinya explică cum apa hidratează membranele mucoase, sporește imunitatea și protejează organismul de viruși. Astfel, dacă o persoană nu bea suficientă apă, membranele mucoase se usucă iar acest lucru cauzează reducerea funcției de protecție și pătrund o serie de microbi și de bacterii în organism.
Iată recomandarea medicului în ceea ce privește consumul de apă: câte 500 ml de apă înainte de micul dejun, prânz și cină. Apa trebuie să fie la temperatura camerei.
Datorită acestor schimbări importante, sănătatea de va îmbunătăți, corpul va fi tonifiat și nu va fi nevoie de nici un singur medicament. Renunțarea la obiceiurile proaste și un meniu zilnic echilibrat reprezintă promisiunea unei stări de sănătate optime pentru mulți ani.
Mai mult, savanții au înaintat următoarea ipoteză: respectând principiile unei alimentații corecte, diversificate și echilibrate, puteți aduce modificări considerabile la nivelul genelor.
Ce înseamnă asta? După ce ați învățat să consumați alimente sănătoase, veți fi sănătoși nu doar voi înșivă, ci și generația următoare. Aceste recomandări nu sunt deloc drastice și nici nu necesită eforturi titanice și sunt un preț mic pentru sănătate și longevitate.
Discussion about this post