Păpădia este considerată regina plantelor medicinale de primăvară și are o putere extraordinară de detoxifiere. Determină purificarea sângelui de toxine, astfel îmbunătățind sănătatea întregului organism.
Se recomandă consumul de păpădie pentru persoanele cu ficatul obosit, dereglări ale glandelor, probleme intestinale și renale și circulația sângelui deficitară.
Sirop de păpădie
Aveți nevoie de 1 L de apă rece, 1 kg zahăr brut, 1 lămâie și 300 g flori de păpădie. Florile se culeg din zone nepoluate, la amiază și pe vreme însorită. Se spală cu apă rece și se pun pe un prosop la zvântat.
Se lasă într-un loc cu soare până se usucă bine după care se taie cu cuțitul petalele, cât mai aproape de baza verde.
Petalele se pun într-o cratiță și se toarnă și apa. Se pune pe foc și după ce dă câteva clocote, focul se oprește. Cratița se acoperă și păpădia se lasă la infuzat peste noapte într-un loc răcoros.
Dimineața următoare se strecoară și se presează cu dosul unei linguri florile prin sită pentru a stoarce tot lichidul. Infuzia se pune înapoi în cratiță, se adaugă zahărul și zeama de lămâie, se amestecă și se fierbe pe foc mic timp de 1 oră și jumătate. Se amestecă ocazional cu o lingură de lemn.
Când lichidul capătă consistența unui sirop, focul se oprește și după ce siropul se răcește se transferă într-un borcan de sticlă care se închide ermetic și se păstrează la frigider.
Siropul se poate consuma ca atare, pe pâine, se poate folosi pentru a umple clătite sau la diferite deserturi. Se poate dilua cu apă, de asemenea.
Are un gust plăcut și, mai important, are efecte bune asupra ficatului și asupra sângelui, acționând ca un depurativ și tonic.
Notă: în loc de zahăr se poate folosi miere, sau o parte zahăr și o parte miere.
Contraindicații, precauții
Păpădia nu se recomandă celor care suferă de afecțiuni digestive precum esofagită de reflux sau ulcer, gastrită, sau persoanelor care sunt alergice la această plantă.
Discussion about this post