Unul dintre cele mai emblematice preparate ale gastronomiei românești este mălaiul fiert, mămăliga fiind folosită de-a lungul timpului nu doar ca aliment ci și ca remediu. Cataplasmele cu fiertură de mălai sunt binecunoscute, la fel și mămăliga caldă aplicată pe piept pentru a trata răcelile.
Mălaiul fiert este un remediu natural în caz de:
- afecțiuni hepatobiliare: colecistită, hepatite, dischinezie biliară
- afecțiuni genito-reno-urinare: cistită, uricemie, calculi renali, uretrită, dismenoree, mentrită
- afecțiuni respiratorii: bronșită, tuse, gripă, traheobronșită
- afecțiuni articulare: gută, reumatism, artrită
- afecțiuni gastrointestinale: hemoragii
- pneumonie
- răceală la burtă, infecții urinare, infecții la duoden
De asemenea, reduce și aciditatea stomacală și are efect sedativ și calmant.
Aveți nevoie de 1 lingură d miere naturală, 60 ml apă și 1 lingură de mălai fin. Apa se pune pe foc într-un ibric. Se adaugă mălaiul și când începe să fiarbă se amestecă continuu timp de 1 minute. Se ia de pe foc, se lasă să se răcorească după care se încorporează mierea.
Se consumă caldă, dimineața pe stomacul gol. Tratamentul se face zilnic până se termină un borcan de 400 g de miere. Se ia câte 1 linguriță pe zi și nu se consumă alimente acide sau alcool.
Beneficii
- curăță intestinele
- ajută la detoxifiere
- scade nivelul de zahăr din sânge
- are efecte bune în disfuncțiile tiroidiene și în tulburările mentale asociate
Folosită extern, făina de porumb are efecte calmante, hemostatice, antiinflamatoare, regeneratoare și emoliente la nivelul tegumentelor.
Se poate folosi în caz de amigdalită, răceli, dureri reumatice, junghiuri, crampe stomacale, impetigo și dureri de ficat (se aplică cataplasme cu mămăligă fierbinte pe zonele afectate).
Pe de altă parte, mălaiul crud amestecat cu apă cât să se obțină o pastă se poate pune pe dermatite, mușcături, umflături și plăgi.
Discussion about this post